Parmigiana di Melanzane

Bugün size vereceğim tarif has mı has, klasik mi klasik bir İtalyan lezzetidir. Patlıcan, parmesan peyniri, mozarella peyniri ve domates sosu dörtlüsünden oluşan nam-ı değer Parmigiana di Melanzane, Türkçe meali ise Fırında Peynirli Patlıcan..Bizim geleneksel Türk yemeklerinden sonra en sevdiğim mutfak, İtalyan mutfağıdır. Yurt dışında seyahatlerde de en çok tercih ettiğimiz mutfaktır kendisi. İçinde domates sos, parmesan ve mozarella ihtiva eden tüm reçeteler benim favorimdir. Türkiye'de yeni nesil birçok İtalyan restoranı açılmasına rağmen, benim favorim eskilerden olan Mezzaluna'dır. Eğer giderseniz, Parmigiana di Melanzane menüde mevcuttur ve şiddetle tavsiye edilir..Evinizde uyguladığınızda ise misafirlerinize başlangıç olarak sunabileceğiniz veya kendiniz tek de tüketebileceğiniz bir lezzet, benim deyimimle süper dörtlü uyumu.. Şimdiden afiyet olsun.

4-5 kişilik

Malzemeler
-4-5 adet orta boy patlıcan
-Yaklaşık 125-150 gr parmesan
-1 adet top mozarella
Sosu için;
-1 dolu yemek kaşığı domates salçası
-2 su bardağı domates rendesi
-2-3 diş sarımsak(veya granül sarımsak)
-1-2 tatlı kaşığı fesleğen(taze de kullanabilirsiniz)
-2 adet kesme şeker
-tuz

Yapılışı
1)Patlıcanlarımızı fırına vermeden önce kızartacağız. İlk olarak pijamalı şekilde soyuyoruz.
2)Sonrasında uzun ince dilimler haline kesiyoruz ve acısını almak için yaklaşık yarım saat-45 dk. tuzlu suda bekletiyoruz.
3)Patlıcanlar suda beklerken bu sırada domates sosumuzu hazırlayabiliriz.  Öncelikle, birkaç kaşık zeytinyağında 1 yemek kaşığı salçamızı kavuruyoruz. Sonrasında domates rendesi, sarımsak, fesleğen, kesme şeker ve tuzunu ekliyoruz.
4)Sosumuzu yaklaşık 15 dakika kaynatıyoruz. Suda bekleyen patlıcanları kurulayıp yağda kızartıyoruz.
5)Son aşama olarak tüm malzemelerimizi biraraya getiriyoruz. Top mozarellamızı ince dilimliyoruz, parmesanımızı ise rendeliyoruz.
6)Yağlı kağıt serdiğimiz fırın kabına malzemelerimizi kat kat şekilde dizip tekrarlayacağız. Biraz sos döktüğümüz fırın kabına önce patlıcanları, sonra parmesanı, en son ise sosu döküp diğer kata aynı şekilde devam ederek geçiyoruz.
7)Bu arada patlıcanların en orta katına mozarellayı dizeceğimiz için önceden göz kararı patlıcanı 2 ye ayırmak gerekiyor. Tam ortaya geldiğimizde ise ince dilimlediğimiz mozarellayı dizip, yine aynı şekilde domates sosu ve parmesanı ekliyoruz.
8)Sonrasında aynı şekilde geri kalan patlıcanları, parmesanı ve domates sosunu kat kat çıkıp en son üzerine kalan sosumuzu döküp, 180 derecelik fırına veriyoruz.
9)Yaklaşık 25-30 dakika üzeri kızarana kadar fırında pişiyor. 
10)Biraz ılındıktan sonra servise hazır.Arzuya göre servis ederken üzerine parmesan ekleyebiliriz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar